Miercuri, 24 februarie 2016, elevi ai Colegiului Național "Andrei Mureșanu", Bistrița, au participat, în cortul de vară de pe pietonal, la ediția cu numărul opt a Târgului de Dragobete și Mărțișor, organizat de către Primăria Municipiului Bistrița.

Proiectul este inclus în Calendarul Activităților Educative ale CNAM cu titlul: "Dor de Dragobete", fiind coordonat de consilierul educativ al C. N. "Andrei Mureșanu", profesor Crina Peter.

Pentru realizarea proiectului, activitățile au început în prima săptămână a semestrului al II-lea din anul școlar 2015-2016 și au presupus câteva etape: identificarea claselor care doreau să se implice în proiect, achiziționarea unor materiale necesare confecționării de mărțișoare și felicitări, iar restul a venit de la sine, în sensul că elevii îndrumații de către învățătoarele și dirigintele lor au dat dovadă de măiestrie artistică, creativitate, originalitate și de o capacitate extraordinară de a se mobiliza într-o perioadă scurtă de timp și de a crea adevărate „bijuterii" hand-made.

Deoarece Dragobetele își are povestea în rădăcinile poporului român, iar în tradițiile dace exista credința într-un zeu al iubirii a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic și începutul primăverii, respectiv ziua când natura se trezește, ursul iese din bârlog, păsările își fac cuiburi, iar omul trebuia să participe și el la bucuria naturii, elevii cnam-iști au ales să participe la această sărbătoare a dragostei îmbrăcați în costume populare românești.

Elevii claselor a II-a C și D, a IV-a D, a V-a C a VII-a C și a VIII-a D coordonați de d-nele profesoare: Matei Livia, Moțoc Ioana, Clompoș Andrada, Someșan Nicoleta, Hâlmu Rodica, Pintiliescu Andrea, Strungar Monica, Peter Crina, au muncit pentru a prezenta la târg diferite produse hand-made. Aceștia au confecționat mărțișoare și aranjamente menite să vestească sosirea primăverii.

Efortul lor a fost răsplătit atât prin aprecieri verbale, cât și prin colectarea sumei de 361 ron, sumă la care au contribuit prin mărțișoarele achiziționate părinții, prietenii, rudele și bistrițenii interesați de frumos și de păstrarea tradițiilor populare românești.

 

Articol realizat de către,
Prof. Sorina Crina Peter
Consilier educativ CNAM