Dragi copii,

Voi sunteți viitorul nostru, pentru voi luptăm și muncim. Voi veți duce mai departe această flacără și nu uitați niciodată că aici, în Ardeal cei doi Bolyai au ridicat matematica până la cerul înstelat. De atunci suntem putere mondială și voi sunteți parte integrantă a acesteia.

Dr. BENCZE Mihály

EMMV 2015

Rădăcinile Concursului de Matematică al Liceelor și Gimnaziilor Maghiare, pentru clasele V-XII, trebuie căutate în perioada 1977-1984, dar schimbarea sistemului din 1990 a dat posibilitatea înfloririi.

Concursul a pornit din Colegiul Național „Áprily Lajos” din Brașov în toamna anului 1990, apoi pe rând s-a extins la Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc și Târgu-Mureș. În 1992 am înființat la Komárom Concursul de Matematică al Liceelor și Gimnaziilor Maghiare, faza internațională, care a reunit școlile maghiare din interiorul Carpaților. Timp de mai mulți ani, prin contribuția lui Bíró Béla și Bege Antal, Colegiul „Székely Mikó” a devenit centrul concursului și a implicat mai multe licee ardelene.

După aproape 20 de ani de insistențe la minister, prin colaborare cu directorul general al ministerului, Matekovits Mihály, concursul nostru a ajuns în calendarul oficial al ministerului, prin urmare beneficiază de finanțare de stat. Aceasta a oferit posibilitatea extinderii concursului și a organizării lui și în alte școli maghiare ardelene.

În acest timp școlile generale au fost invadate de concursuri din import.

La Oradea, în 2013 am înființat o etapă separată a concursului și peste un an a luat naștere Concursul de Matematică al Liceelor și Gimnaziilor Maghiare, etapa internațională. Pentru toate acestea mulțumim domnului director general din minister Szőcs Domokos și consilierului ministerial Szabó Csilla.

În fiecare județ unde locuiesc maghiari organizăm etapa județeană pentru clasele V-XII și câștigătorii vor ajunge la etapa națională care constituie Concursul de Matematică al Liceelor și Gimnaziilor Maghiare. La acest concurs se formează grupa țării noastre care ne reprezintă la Szabadka, la al 24-lea Concurs de Matematică al Liceelor și Gimnaziilor Maghiare, etapa internațională.

Anul 2014 a fost anul cel mai minunat al concursurilor noastre. Din păcate însă, ministerul a unit printr-o decizie de neînțeles cele două concursuri, și a redus la jumătate numărul locurilor elevilor din clasele V-VIII. Faptul că Bistrița a acceptat organizarea acestui concurs în anul 2015 este considerat un act de eroism. Mulțumim organizatorului principal Rémán Ildikó și echipei ei, inspectorului general Balázs Dénes, că au salvat continuitatea concursului nostru. Sperăm că odată vor trece timpurile grele și concursul nostru se va putea extinde din nou. Mii de mulțumiri profesorului Universității Sapientia din Târgu Mureș, dr. Kása Zoltán, pentru că a acceptat funcția de președinte al comisiei concursului. Ministerul a fost reprezentat de Mátyás Emőke.

Acest concurs a devenit cea mai importantă instituție de dezvoltare a talentelor elevilor noștri din ultimul sfert de secol, elevii premiați la concurs facând parte în prezent din colectivul cercetătorilor de renume internațional sau al profesorilor universitari din străinătate, iar ceilalți sunt matematicienii respectabili ai universităților sau școlilor din țară. Ne-am fi așteptat ca ministerul, la aniversarea a 25 de ani ai acestui concurs, să mulțumească măcar cu o diplomă munca unui număr mare de profesori de matematică care educă și instruiesc elevii pentru ca Ardealul să poată rămâne pentru noi țara și viitorul nostru.

Mai multe detalii despre ediția 25, desfășurată în perioada 26 februarie - 1 martie 2015, la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" Bistrița, puteți găsi pe pagina oficială a concursului.

Autentificare